Klik op de vraag om direct het antwoord te zien.
Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Neem dan contact op.

Zijn de gitaarlessen voor iedereen geschikt?

Jazeker! Gitaarles is er voor jong, oud, lang, kort en alles ertussen in.
Ook als je dyslectisch bent of dyscalculie hebt kan je bij ons terecht.

Neem even contact op als je al (semi-)professioneel speelt of specifieke wensen hebt, zoals:
– Gitaarlessen cadeau doen aan iemand.
– Specifiek(e) nummer(s) spelen op een evenement of feest.
– Zangles combineren met gitaarles
– Songwriting combineren met gitaarles

Heb ik een eigen gitaar nodig?

Voor de proefles heb je geen gitaar nodig.

Besluit je na de proefles verder te gaan moet je wel een eigen gitaar kopen of er een bij ons huren. Anders kan je thuis niet oefenen. Tijdens de proefles kunnen we uiteraard kijken naar welk type gitaar voor jou het beste is.

Een gitaar kopen in Rotterdam kan bij KeyMusic of online bij Bax-shop.

Als je nog niet zeker weet wat voor gitaar je wilt kopen kan je vaak een gitaar huren bij rotterdamgitaarles.nl – neem contact op om hier informatie over te krijgen.

Wat voor gitaar heb ik nodig?

Hier volgt wat informatie over welke gitaar je kunt gebruiken. Als je er niet uit komt, kunnen we natuurlijk tijdens de proefles kijken wat voor jou de beste keus is.

Formaat
– Als je volwassen bent heb je een 4/4 gitaar nodig.
– Kinderen tot ongeveer 10/11 jaar kunnen het beste voor een 3/4 gitaar gaan.
– Voor de allerkleinsten onder ons zijn er ook nog 2/4 gitaren, maar zelfs daarvoor zal een 3/4 gitaar vaak al klein genoeg zijn.

Akoestisch / elektrisch
Grofweg zijn er 4 soorten gitaren:
– Klassiek (akoestisch – ook wel Spaanse gitaar of nylonsnarige gitaar genoemd)
– Western (akoestisch – ook wel staalsnarige gitaar genoemd)
– Elektrische gitaar
– Elektro-akoestische gitaar (dit is een klassieke of western gitaar die je met kabel kan uitversterken).

Welke gitaar je kiest is afhankelijk van de volgende factoren

Comfort
Wat betreft comfort is het als je begint met gitaar spelen aan te raden om met een Spaanse gitaar (ook wel “klassieke gitaar”) te beginnen. De snaren van deze gitaar zijn van nylon, welke veel zachter voor je vingers zijn dan stalen snaren. Je hebt ook meer ruimte omdat de hals wat breder is. Zo kan je noten en akkoorden makkelijker pakken zonder dat je ze per ongeluk dempt met je eigen vingers.

Geluid
Wat voor muziek wil je met je gitaar spelen? Als je pop of rock muziek mooi vind, zul je uiteindelijk waarschijnlijk bij een western gitaar of elektrische gitaar uitkomen, omdat de klank vaker wordt gebruikt in deze soorten muziek.

Voor bijvoorbeeld soul, klassiek of jazz kom je al sneller terecht bij een klassieke gitaar.

Ben je een echte hardrocker? Dan is een elektrische gitaar natuurlijk wat je wilt! Hier komt echter veel meer bij kijken. Wat voor type versterker wil je? Wat voor model elektrische gitaar? Welke kabels heb je nodig? Vragen die lastig zijn te beantwoorden zonder kennis. En dat brengt ons op…

Kennis en prijs
Weet wat je koopt. Als je geen kennis hebt van gitaren, begin dan met een goedkoop model. Je kan natuurlijk met een duurder model beginnen, maar misschien kom je er dan later pas achter dat je, ondanks de kwaliteit, een heel ander type gitaar zoekt. Na een tijdje spelen zal je merken wat je precies mooi vindt klinken en fijn vindt spelen.

Zoals bij veel apparaten en gebruiksvoorwerpen geeft ook de prijs vaak (maar lang niet altijd!) de kwaliteit van het product aan. Een duurdere gitaar zal daarom vaak beter klinken of langer meegaan dan een goedkoper model.

Let daarbij wel op waarom je voor die gitaar kiest! Als je een peperdure klassieke gitaar koopt, zal je favoriete elektrische Led Zeppelin nummer niet beter klinken dan op een goedkopere elektrische gitaar.

Uiterlijk
Niet geheel onbelangrijk wil je natuurlijk ook een mooie gitaar. Hierin is weinig advies te geven. Zoveel mensen, zoveel smaken. Dus of het nou die gitzwarte flying V of toch maar de roze Hello Kitty gitaar wordt, the choice is yours!

Heb ik behalve een gitaar nog meer spullen nodig?

Wat handig of leuk is om te kopen naast de gitaar zelf:
Extra setje snaren: je zal er namelijk geheid een keer een breken.
Plectrums: komen in allerlei maten en diktes. Ze zijn niet duur, dus probeer verschillende soorten uit.
Gitaartas: Vervoer je je gitaar op de fiets, kijk voor een waterdichte tas.
Capo: Helpt je moeilijke akkoorden beter pakken en kan een enorme uitkomst zijn bij het spelen van liedjes in moeilijkere toonsoorten.
Stringwinder: Om de snaren op je western gitaar snel te vervangen en op/af te winden.
Gitaarband: Om staand te spelen en eventueel je rockposes te oefenen voor de spiegel! Check wel eerst even of je gitaar houdertjes heeft om de band aan te bevestigen.

BELANGRIJK: Voor alle bovenstaande spullen geldt: vraag aan de kassa van de muziekwinkel of je de goede artikelen hebt.
– Stalen snaren kun je beter niet op een Spaanse gitaar zetten en omgedraaid ook niet.
– Een capo voor western gitaar past niet goed op een klassieke gitaar.
– Een elektrische gitaar heeft teveel ruimte in een tas voor een Spaanse gitaar, en kan daardoor beschadigen.
– Etc.

Is de proefles echt gratis?

Ja. De bedoeling van een proefles is erachter komen of je gitaar spelen leuk vind en of wij een muzikale klik hebben. Als dat niet zo is, ben je nergens toe verplicht.

Neem contact op om een gratis proefles in te plannen.

Moet ik noten leren lezen om gitaarles te volgen?

Nee. Er zijn veel soorten muzieknotatie waar je met je gitaar mee aan de slag kunt. We gaan aan de slag met de notatie die voor jou het makkelijkst is.

Ook als je dyslexie of dyscalculie hebt kan je gitaar leren spelen.

Hoe vaak kan ik les volgen?

Het is mogelijk om 1x per week of 1x per 2 weken gitaarles te volgen.

Het is raadzaam om (zeker in het begin) 1x per week les te volgen. Als de les frequentie hoger ligt is er namelijk minder kans op dingen fout aanleren als je thuis oefent. Het is echter zeker niet verplicht. Jijzelf kan het beste beoordelen hoe druk jouw week is en dus hoe vaak je les wilt volgen.

In beide gevallen kan je kiezen tussen 30 minuten, 45 minuten of 60 minuten les.

Hierbij is het heel simpel. Hoe langer je les neemt, hoe dieper we op de stof in kunnen gaan en hoe meer stof je kan behandelen. Als je merkt dat je na 30 minuten les thuis komt en jezelf achter de oren krabt hoe het nou ook alweer zat is het verstandig om een kwartiertje langer te lessen. Zo kan je de stof nog een paar keer extra herhalen en kan je thuis veel makkelijker aan de slag.

Als je onregelmatige werktijden hebt kun je contact opnemen om afspraken op maat te maken.

Hoe zitten de lessen in elkaar?

De lessen worden totaal afgestemd op jou. Dit betekent dat we afhankelijk van je niveau bepalen wat we doen op basis van wat je interessant en leuk vind om te doen.

Ben je een absolute beginner?
Dan kijken we hoe de gitaar in elkaar zit, hoe je losse tonen speelt, simpele basisakkoorden en zo gaan we op weg naar je eerste liedje. Vanaf daar kijken we wat je leuk vind en breiden zo je vaardigheden uit.

Heb je al eerder les gehad of ben je zelf al begonnen met spelen met behulp van een boek of YouTube?
We stellen je niveau vast en gaan de problemen proberen te tackelen die je tot nu toe bent tegen gekomen. We gaan je techniek uitbreiden en kunnen ook aan de slag met theorie als je daar interesse in hebt. Ook onbekend terrein komt aan bod. Heb je vooral slag gitaar gespeeld? Laten we dan eens gaan tokkelen of proberen te improviseren. Waar nodig krijg je ook ondersteunende theorie die je spel naar een hoger niveau tilt.

Je wilt zelf nummers leren schrijven
Je bent al enigszings of misschien zelfs flink kundig op je gitaar en wilt zelf graag muziek en teksten schrijven? Dan gaan we aan de slag met analyse van je nummers, gaan dieper in op teksten, je compositie, structuur en kunnen je solo opnames opnemen en arrangeren. Opnametechniek is in de studio aanwezig, dus we kunnen aan de slag om jouw nummers op te nemen en kwalitatieve demo’s te maken.

Muzieksmaak
Op welk niveau je dan ook speelt, alles wat aan bod komt is natuurlijk afhankelijk van je muzieksmaak. Als je van rustige muziek houdt voel je waarschijnlijk geen grote drang om heavy metal te spelen. Als je van soul houdt is je interesse voor een Frans Bauer nummer waarschijnlijk vrij klein. Dat hoeven we dan ook zeker niet te veranderen. Het gaat erom dat je speelt wat je leuk vindt.

Raadt je privéles, duoles of trioles aan?

Als je alleen jezelf inschrijft voor gitaarles volg je automatisch privéles. Ken je echter een vriend, familielid, kennis of misschien zelfs meerdere mensen die ook gitaarles willen, dan kan je je ook samen opgeven voor duo of trioles. Zo les je samen, wat niet alleen gezellig en handig, maar ook nog goedkoper is!

Enige vereiste voor duoles of trioles is dat je allemaal ongeveer op hetzelfde niveau zit of dat je elkaar prima aan kunt vullen. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld zang te combineren met gitaarles en zo samen je band of act te laten coachen.

Met meer dan 3 mensen tegelijk lessen is ook mogelijk. Mail of bel hierover om een afspraak op maat te maken.

Ik heb onregelmatige werktijden. Kan ik ook gitaarles krijgen?

In 99% van de gevallen wel. Neem even contact op om hier samen naar te kijken.

Wat kosten de lessen?

Rotterdamgitaarles.nl is een van de goedkoopste aanbieders van gitaarles in de regio.
Er is een tarief voor mensen onder de 21 jaar en een tarief voor mensen ouder dan 21 jaar.

Kijk voor de actuele kosten van de lessen bij de tarieven.

Zijn er nog verdere kosten of inschrijfkosten naast de lesprijs zelf?

Nee.

Is er een opzegtermijn?

Ja, er is een opzegtermijn van 30 dagen.