In principe niet. Met alleen een gitaar kan je al gelijk starten. Het is wel handig is om de volgende zaken ook aan te schaffen:

Gitaartas
Vervoer je je gitaar op de fiets? Kijk dan voor een waterdichte tas. Gitaartassen vind je al vanaf €15, maar de kwalitatievere tassen zijn vaak wat duurder.

Plectrums
Je hebt ze wel eens eerder gezien, van die driehoekjes. Nu weet je ook hoe ze heten. Ze komen in allerlei maten, diktes, materialen en hebben verschillende afwerking. Mijn persoonlijke favoriete plectrums zijn van simpel plastic en zijn tussen de 0,73 en 0,9 mm. Het is handig om een setje te kopen, want je raakt er gegarandeerd af en toe eentje kwijt. Een setje van 10 plectrums heb je al voor rond de €5.

Capo
Een capo (volledige naam capodastro) helpt je moeilijke akkoorden beter pakken en kan een enorme uitkomst zijn bij het spelen van liedjes in moeilijkere toonsoorten. Het zorgt ervoor dat je minder snel kramp krijgt in je handen. Zorg dat je een klem koopt en geen capo met een een kunststof touwtje, dat is rommel. Een capo heb je al voor rond de €10.

Extra setje snaren
Je zal namelijk geheid een keer een snaar breken. Setjes snaren heb je al vanaf rond de €6 en sommige speciale snarensets zijn wel rond de €30. Laat je adviseren door de winkel waar je bestelt welke snaren voor jou geschikt zijn.

Stringwinder
Om de snaren op je gitaar snel op/af te winden als je je snaren vervangt. Ook kan je vaak met de andere kant de nokjes die op je snaren zitten losmaken zonder je gitaar te beschadigen. Dat laatste punt is eigenlijk nog belangrijker dan de stringwinder zelf.

Gitaarband
Als je het leuk vindt om staand te spelen en eventueel je rockposes te oefenen voor de spiegel! Check wel eerst even of je gitaar houdertjes heeft om de band aan te bevestigen. Een gitaarband kan je al vanaf €10 kopen. De prijs gaat om hoog als de kwaliteit stijgt of als er meer moeite in het materiaal of design is gestoken.

Voor alle bovenstaande spullen geldt: vraag aan de kassa van de muziekwinkel of je de goede artikelen hebt of bel de muziekwinkel even op.

  • Stalen snaren kun je bijvoorbeeld beter niet op een Spaanse gitaar zetten en omgedraaid ook niet.
  • Een capo voor een western gitaar past niet goed op een klassieke gitaar.
  • Een elektrische gitaar heeft teveel ruimte in een tas voor een Spaanse gitaar, en kan daardoor beschadigen.
  • Enz.