Goede vraag! Hieronder staan wat tips over wat waarschijnlijk het beste is voor jou situatie. Als je er niet uit komt, kunnen we natuurlijk tijdens de proefles kijken wat voor jou de beste keus is.

Formaat
– Als je volwassen bent heb je een 4/4 gitaar nodig.
– Kinderen tot ongeveer 10/11 jaar kunnen het beste voor een 3/4 gitaar gaan.
– Voor de allerkleinsten onder ons zijn er ook nog 2/4 gitaren, maar zelfs daarvoor zal een 3/4 gitaar vaak al klein genoeg zijn.

Akoestisch / elektrisch
Grofweg zijn er 4 soorten gitaren:
– Klassiek (akoestisch – ook wel Spaanse gitaar of nylonsnarige gitaar genoemd)
– Western (akoestisch – ook wel staalsnarige gitaar genoemd)
– Elektrische gitaar
– Elektro-akoestische gitaar (dit is een klassieke of western gitaar die je met kabel kan uitversterken).

Welke gitaar je kiest is afhankelijk van de volgende factoren

Comfort
Wat betreft comfort is het als je begint met gitaar spelen aan te raden om met een Spaanse gitaar (ook wel “klassieke gitaar”) te beginnen. De snaren van deze gitaar zijn van nylon, welke veel zachter voor je vingers zijn dan stalen snaren. Je hebt ook meer ruimte omdat de hals wat breder is. Zo kan je noten en akkoorden makkelijker pakken zonder dat je ze per ongeluk dempt met je eigen vingers.

Geluid
Wat voor muziek wil je met je gitaar spelen? Als je pop of rock muziek mooi vind, zul je uiteindelijk waarschijnlijk bij een western gitaar of elektrische gitaar uitkomen, omdat de klank vaker wordt gebruikt in deze soorten muziek.

Voor bijvoorbeeld soul, klassiek of jazz kom je al sneller terecht bij een klassieke gitaar.

Ben je een echte hardrocker? Dan is een elektrische gitaar natuurlijk wat je wilt! Hier komt echter veel meer bij kijken. Wat voor type versterker wil je? Wat voor model elektrische gitaar? Welke kabels heb je nodig? Vragen die lastig zijn te beantwoorden zonder kennis. En dat brengt ons op…

Kennis en prijs
Weet wat je koopt. Als je geen kennis hebt van gitaren, begin dan met een goedkoop model. Je kan natuurlijk met een duurder model beginnen, maar misschien kom je er dan later pas achter dat je, ondanks de kwaliteit, een heel ander type gitaar zoekt. Na een tijdje spelen zal je merken wat je precies mooi vindt klinken en fijn vindt spelen.

Zoals bij veel apparaten en gebruiksvoorwerpen geeft ook de prijs vaak (maar lang niet altijd!) de kwaliteit van het product aan. Een duurdere gitaar zal daarom vaak beter klinken of langer meegaan dan een goedkoper model.

Let daarbij wel op waarom je voor die gitaar kiest! Als je een peperdure klassieke gitaar koopt, zal je favoriete elektrische Led Zeppelin nummer niet beter klinken dan op een goedkopere elektrische gitaar.

Uiterlijk
Niet geheel onbelangrijk wil je natuurlijk ook een mooie gitaar. Hierin is weinig advies te geven. Zoveel mensen, zoveel smaken. Dus of het nou die gitzwarte flying V of toch maar de roze Hello Kitty gitaar wordt, the choice is yours!

Meer vragen?
Neem even contact op via 0642733244 of het contactformulier.